BARTIN’DA LAVANTA YETİŞTİRİCİĞİ YAYGINLAŞIYOR LAVANTA ÇELİKLERİ TOPRAKLA BULUŞTU
TOPRAKLA BULUŞTU
Bartın’da lavanta yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Kentin birçok noktasında oluşturulan lavanta bahçeleri ile Bartın yöresine yeni bir ekonomik kazanç sağlanması bekleniyor.
Lavanta bitkisinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisi olarak biliniyor. Lavanta uçucu yağının kullanımı kozmetik başta olmak üzere parfüm, sabun ve ilaç sanayinde önemli bir yer tutuyor. Uzun süre terk halde kalmış, kullanılmayan, sulama imkânı kısıtlı ve eğimli arazilerde de yetişebilen lavanta bitkisi yetiştiricisine ve milli ekonomiye sağladığı katma değerle de dikkat çekiyor.
Günümüzde ekonomik değeri olan ve kozmetik ile yağ sektörü sanayisnin ham maddesi olan Lavanta; Bartın’da ülkemizin en büyük lavanta fidesi üretim tesisinde lavanta çelikleri Toprakla Buluşturuldu.
Bartın’da Safi Tarım İşletmesine İl Özel İdaresi tarafından 3 yıl süreyle kiralanan, Büyükkıran Köyündeki, tarımsal vasfını kaybetmiş 85 dönümlük arazide, toprak iyileştirmesi ve sulama yatırımları yapılarak kurulan tesiste lavanta fidesi çeliği dikim işi, Bartınlı kadınların paha biçilmez emekleriyle devam ediyor. Yaklaşık 25 milyon lavanta çeliğinden 20 milyonu 130 kadın işçinin 90 günlük çalışmasıyla toprakla buluştu.
İthalat yerine yerli üretim olması, ülke içi fide taleplerin Bartın’dan karşılanacak olması, fide ihracatı ve lavanta yağı ve balı başta olmak üzere, piyasa değeri yüksek üretimin Bartın’da kurulacak tesislerde üretilecek olması İlimiz istihdamı ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak. Lavanta dikilen bahçelerinin görsel güzelliği İlin turizmine ayrıca katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Bartın Valiliğindan yapılan açıklamada, “Bu tesisi İlimize kazandıran ve lavanta yağı ve buna bağlı kozmetik ürünler ile bal üretim tesisi yatırımları devam eden, Bartın’da kurulu, ÇKS, vergi ve iş yeri kaydı Bartın olan Safi Tarım İşletmesine ve yatırımcısı Şenol Karayaman’a teşekkür ederiz.” Denildi.