TÜİK VERİLERİNE GÖRE; BARTIN, ZONGULDAK VE KARABÜK GELİR EŞİTSİZLİĞİ EN AZ OLAN İLLER ARASINDA
Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılı sonuçlarına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları araştırma verilerini paylaştı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2020 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2019 yılını referans almaktadır. Gelir hesaplamalarında, hane halkı gelirleri hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.
“En yüksek gelir TR1 (İstanbul) İBBS 1. Düzey bölgesinde oluştu”
Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2020 yılında 33 bin 428 TL iken, İBBS 1. Düzey bölgeleri itibarıyla en yüksek olduğu bölge, 49 bin 239 TL ile TR1 (İstanbul) bölgesi oldu. Bu bölgeyi, 38 bin 022 TL ile TR5 (Batı Anadolu) bölgesi ve 35 bin 785 TL ile TR3 (Ege) bölgesi izledi.
“Bartın Zonguldak ve Karabük İBBS 2. Düzey bölgesinde gelir eşitsizliği en az oldu”
Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılı sonuçlarına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları araştırma verilerini paylaştı. Buna göre Zonguldak, Karabük, Bartın, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bursa, Eskişehir ve Bilecik gelir eşitsizliği en az olan şehirler oldu.
“İBBS 2. Düzey bölgesinde gelir eşitsizliği en fazla olan iller”
İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Antalya, Isparta ve Burdur gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu şehirler oldu.
“Göreli yoksulluk oranı en düşük TR4 (Doğu Marmara) İBBS 1. Düzey bölgesinde oldu”
Her bölge için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu İBBS 1. Düzey bölgeleri; %13,8 ile TRA (Kuzeydoğu Anadolu), %13,6 ile TR2 (Batı Marmara) ve %13,3 ile TRB (Ortadoğu Anadolu) oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) bölgesinde gerçekleşti
Her İBBS 2. Düzey bölgesi için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %16,1 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale), %14,9 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %7,2 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli), %8,0 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %8,1 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) olarak hesaplandı.
Hazırlayan:(Vatansever)