DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bartın °C
Bartın
°C
°C
°C
°C
°C

Devrek’in Beyaz Baklavası, Cevizli Ekmeği, Dünyaca Ünlü Bastonu Belgesel Oldu

Devrek’in Beyaz Baklavası, Cevizli Ekmeği, Dünyaca Ünlü Bastonu Belgesel Oldu
A+
A-

       Zonguldak’ın Devrek ilçesinin yöresel ürünleri olan beyaz baklava, cevizli ekmeği ve dünyaca ünlü bastonu belgesele konu oldu.

        Japonya’da yaşayan Devrekli işadamı Murat Ensici, ilçenin tanıtımına katkı sağlamak ve iki ülke arasında gerçekleştirdikleri “Kader Birliği” projesi kapsamında belgesel filmlerinin yapımcılığını gerçekleştirdi. Belgesellerin yönetmenliğini Ahmet Öktem Arıç ile görüntü yönetmenliğini Yiğitcan Uslu gerçekleştirdi.

        Kızılcık sopasından üretilerek asaletin simgesi olarak bilinen dünyaca ünlü Devrek Bastonu’nun ağaçtan raflara gelen sürecini anlatan belgesel filmiyle Halilbeyoğlu köyünde yaşayan vatandaşların bir araya gelerek ürettikleri cevizli ekmek ve beyaz baklava belgeselleri Japonya’da da gösterime sunuldu.
Belgesellerin yönetmeni Ahmet Öktem Arıç, “Türkiye – Japonya arasında gerçekleşen Kader Birliği projesi kapsamında çekmiş olduğumuz belgesel filmler ile ülkemizi temsil etme fırsatı bulduk. Bu belgesellerden bir tanesi Zonguldak bölgesi için önemli bir yere sahip olan cevizli ekmek ve beyaz baklava. Fakat filmimizde bir yemek tarifi vermedik. Şehirleşmenin artmasıyla birbirimizden ne kadar kopsak da bu kopuş Zonguldak Devrek Halilbeyoğlu köyünde geçerli değil. Dolayısıyla o bölgede yaşayan insanların bu kültürel yemekleri yaparken aralarındaki etkileşimi belgelemiş olduk. Bir diğeri ise Devrek bastonu. Tamamı ele yapılan bir bastonun yolculuğunu ve ustasıyla olan ilişkisini anlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.