DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bartın °C
Bartın
°C
°C
°C
°C
°C

BARTIN’DA TARIMDA PLANLI DÖNEM UYGULAMASI BAŞLIYOR

BARTIN’DA TARIMDA PLANLI DÖNEM UYGULAMASI BAŞLIYOR
A+
A-

      Ülkemizin sahip olduğu coğrafi konumu itibariyle her bölgenin kendi özelinde barındığı ekolojik, ekonomik ve stratejik bitkisel, hayvansal ve su ürünleri mevcuttur. Hazırlanan mevzuat doğrultusunda bu ürünlerin belirlenmesi, üretim planına dahil edilmesi ve ülke ölçeğinde yol haritasının belirlenerek uygulamaya geçilmesi için Bakanlığımız yetkililerinin katılımlarıyla çalışma toplantılarına devam edilmektedir.

       Tarım ve Orman Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ başkanlığında, Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam KÖSE, BÜGEM, TRGM ve SGB uzmanlarının yanı sıra, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, DSİ 233 Şube Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Parklar Müdürlüğü, Ulus Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, kurum yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen çalışma toplantısı 26 Şubat 2024 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantı açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin ÖNDER konuşmalarında “Bakanlığımızca başlatılan tarımsal üretim planlaması çalışmalarının titizlikle takipçisi olarak ilimizde tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınması için gerekli tüm planlama tedbirlerinin alındığını, plan çerçevesinde bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri alanında çalışmaların sürdürüldüğünü ifaderek, emek veren katkı sunan, kurum ve kuruluşlarla birim personellerine teşekkür ederek” konuşmalarını tamamladılar.

“Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan Bakanlıktan izin alınır. Bakanlık, arz ve talep miktarı ile yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirler.” Hükmünü dayanak ve esas alarak çıkarılan yönetmeliğin amacı; “tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenlemek” ve “bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasına esas iş ve işlemleri kapsamaktadır.

Bu minvalde tarımsal üretim planlamasının ülkemiz genelinde uygulama birliğinin sağlanması maksadıyla ilk olarak çalışma usul ve esasları içeren rehber hazırlandı.

İl Teknik Komitemizi oluşturduk. İl Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumlularımızı belirledik.

Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlandı. Sözleşmeli üretim ile üretici ve ürettiği ürün garanti kapsamına alınarak, üretim riskleri minimize edilerek, arz güvenliğimize önemli katkılar sağlanmış olacaktır.

Üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması ve kayıtlılığın artırılması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde (ÇKS) değişiklik 18 Kasım 2023′ de yayımlandı. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal desteklerden, hibelerden, düşük faizli tarımsal kredilerden, devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerimiz de bu imkânlardan yararlanabilecektir.

Üretim planlamasının uygulanmasıyla tarımsal desteklemeler, planlama sürecinde yönlendirici bir araç olarak kullanılacak yeni destekleme modeli, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan hazine faiz destekli tarımsal krediler ve kırsal kalkınma hibe programları üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek amacıyla yeniden düzenlenmiştir.

Tarımsal Üretimin Planlanması konusunda açıklamalarda bulunan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz; “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Bakanlık olarak; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır.  Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimi bir daha ortaya konulmuştur. Planlama doğrultusunda bir ürünün ne zaman, nerde, nasıl, ne için, ne kadar üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülke genelinde belirlediğimiz bu yol haritasının etkin bir şekilde yürütülmesiyle yapılacak bu çalışmalar belki 25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır.” diyerek tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekmiştir.

Tarımsal Üretim Planlaması çalışmalarının ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı uğurlu olmasını dileklerimizle, çalışmalarımızda destek ve katkıları olan yereldeki tüm sektör paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.