DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bartın °C
Bartın
°C
°C
°C
°C
°C

TARİHİ ABDİPAŞA HAYVAN PAZARI EN HAREKETLİ GÜNÜNÜ YAŞADI

TARİHİ ABDİPAŞA HAYVAN PAZARI EN HAREKETLİ GÜNÜNÜ YAŞADI

       100 Yıllık geçmişi olan Abdipaşa hayvan pazarında Kurban Bayramının yaklaşmasıyla büyük hareketlilik yaşandı. Kurbanlık fiyatlarının uygun olduğu pazar alıcı ve satıcıların akınına uğradı.

        Diğer illere göre hayvan fiyatının uygun olduğu pazarda büyükbaş hayvanlar ortalama 15 bin lira ile 30 bin lira fiyattan satılırken, küçükbaş hayvanlarda 1 bin lira ile 5  bin lira arasında satıldı.

       Hayvan pazarında alıcılar uygun fiyata kurbanlık bulmak, besiciler de emeklerinin karşılığını alabilmek için sıkı pazarlıklar yaptı.

 ABDİPAŞA HAYVAN PAZARININ TARİHİ VE ÖNEMİ

       Tarihi hayvan pazarı Abdipaşa ile birlikte;  Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Çankırı illeri, ilçeleri ile köylerinde hayvancılığın gelişmesini sağlayan, bölgenin ekonomik olarak can damarıdır.  Hayvan pazarı 1950 ile 1990 yılları arasında altın yıllarını yaşadı. Pazara; Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu ve Çankırı ile bu illerin ilçeleri, beldeleri ve köylerinden gelen pazarcıların tercih ettiği bir yer oldu. Pazarın ünü o kadar yayıldı ki bu dört il haricin de diğer illerdeki hayvan tüccarı da merak edip pazarı ziyaret etti. Pazarda günümüze kadar çok büyük tacirler gelip geçti. Pazar sayesinde tacirlik mesleği babadan oğula geçerek devam ettirildi. Hayvan tacirliği de tıpkı bir marangozluk, demircilik gibi bir meslek grubudur. Zor olup, zamanla ve tecrübe edinilerek öğrenilen bir meslektir. İyi bir tacir gözlemleyerek hayvanın yaşını, kilosunu, fiyatını ve sağlıklı olup olmadığını tahmin edebilir. 

ABDİPAŞA BELEDİYESİ HAYVAN PAZARINI MODERNLEŞTİRDİ

       Irmak kenarında kurulan açık hayvan pazarı, ilerleyen zaman içerisinde Abdipaşa Belediyesi tarafından yenilenerek üstü kapatılıp modern bir pazar yerine dönüştürüldü. Belde dışından gelenler için modern dinlenme yerleri ile hayvanlar içinde üstü kapalı alanlar yapıldı. Belediye Başkanı Yaşar Dönmez hayvan pazarı ve semt pazarındaki her sorun ile yakından ilgilenip, sorunlara ortak çözüm yolu buluyor. Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olan pazarın önemini Belediye Başkanı Dönmez ile birlikte yöre halkıda çok iyi biliyor.

APDİPAŞA BELEDİYESİ ZABITA EKİPLERİ DÜZENLİ DENETİM YAPIYOR

       Hayvan ve semt pazarının kurulduğu Çarşamba günü Belediyenin Zabıta ekipleri denetimlerini yapıyor. Kurulan pazar bölgeyi hayvancılıkta ön plana çıkartıyor. Abdipaşa’da Çarşamba günleri kurulan hayvan pazarı bölgenin en hareketli hayvan pazarından biri haline geldi. Çevre illerden ve köylerden gelen halk hayvanlarını sabah erkenden pazara getirerek satışa çıkarmasından dolayı hareketlilik erken başlıyor. Pazara getirilen hayvanlar bir damat gibi bir gelin gibi süsleniyor, boyunlarına boncuk, başlarına süslü yular takılıyor. Hayvanın tüyleri tımar edilerek en güzel görünüşüyle satışa çıkartılıyor. Sıkı pazarlıklar oluyor. Pazarda, hayvan satışında pazarlığın yarıda kalmaması için üçüncü kişiler devreye giriyor. Satış için birbirlerinin ellerini tutan alıcı ve satıcının ellerinin üzerine üçüncü el olarak sıkı sıkıya tutuyor. Pazarlık bitinceye kadar bırakmıyor. Bazen pazarlık için alıcı ile satıcı kolları o kadar sallıyorlar ki kazara bileği veya kolu çıkanda bile oluyor. Üçüncü şahıslar hayvan satışı pazarlığı için anlaşamayan alıcı ve satıcıyı orta noktada buluşturup satışın gerçekleşmesini sağlıyor. Pazar yeri yolunda hayvan taşıyan kamyon ve kamyonetlerin yansıra saman kamyonları da yerini alıyor. Pazarda çok güzel dostluk ve arkadaşlıklarda kuruluyor. Kurulan dostluklar ileride akrabalığa dönüşüyor. Hayvan tüccarları (halk dilinde tacirler) birbirlerinden kız alıp, kız vererek arkadaşlıklarını, akrabalıkla pekiştiriyor. Öğle vakti olunca pazarda hareketlilik yavaşlıyor ve pazar bir sonraki haftadaki Çarşamba günü açılmak üzere kapanıyor. Kapanan Pazar yeri Abidinpaşa Belediyesi ekipleri tarafından temizlenerek bir sonraki Pazar için hazır hale getiriliyor.

HAYVAN PAZARI, SEMT PAZARININ KURULMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ

       Hayvan pazarı; beraberinde diğer ürünlerinde satış yeri oldu. Hırdavat başta olmak üzere gıda ve içeceklerin satıldığı pazar,  talebin fazla olmasıyla birlikte Abdipaşa’da kalıcı semt pazarının da kurulmasına öncülük etti. 

       Beldede Çarşamba günleri hayvan pazarıyla birlikte kurulan semt pazarında bayram alışverişi telaşı yaşandı. Pazarda köy kadınları evlerinde yaptıkları süt, yoğurt, peynir ürünleri, yumurta, yetiştirdikleri sebze ve meyveler ile, el emeğiyle yaptıkları el işlerini de satışa sunarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Hazırlayan:(Vatansever)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.