DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bartın °C
Bartın
°C
°C
°C
°C
°C

BARTIN’DA SEL AFETİ NASIL YÖNETİLDİ 1998 YILINDAKİ SEL AFETİNDEN DERS ÇIKARILDI MI?

Batı Karadeniz bölgesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde gece başlayan ve 3 gündür devam eden aşırı yağışlar Bartın, Kastamonu ve Sinop illerinde sel felaketinin yaşanmasına neden oldu. Sel felaketinin yaşandığı illerden biri olan Bartın’ın Ulus ilçesinin Apdipaşa ve Kumluca beldeleri ile Zafer köyü ve Akörensöküler köyü olurken birçok köyün ulaşımında kullanılan köprüler ile menfezler yıkılıp kullanılamaz hale geldi.

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz Bölgesi İçin Uyarı Yaptı”

Genel Müdürlükten 9-10 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılan duyurusunda, Batı Karadeniz’de beklenen çok şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanağın, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Sinop çevrelerinde yerel olarak kuvvetli gerçekleşmesi öngörüldüğünü belirtti.

Yağışların, Bartın’ın doğusu ve Kastamonu’nun kuzeyi ile Sinop’un batısında çok kuvvetli olacağı tahmin edildiğini ve  yağışlar nedeniyle meydana gelmesi muhtemel sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunmasını konusunda uyarıda bulundu.

 

“Sel felaketi Başladığında Vali Güner ve Başkan Akın Gece Saat-03.00’te Afet Bölgesinde”

11 Ağustos’ta gece saatlerinde başlayan ve etkili olan şiddetli yağış Ulus ilçesinin Abdi paşa ve Kumluca beldeleri ve köyleri başta olmak üzere birçok noktada hayatı felç etti. Vali Güner , milletvekili Tunç ve Başkan Akın’ın afetin başlamasıyla birlikte tüm ekipleri seferber etmesi ile Afetin yaşandığı bölgelerde kurtarma çalışmalarına katılmaları, vatandaşlarda güven ile devletin her ne şartlarda olursa olsun halkın yanında olduğunu duygusu ile kurtarma çalışmalarının daha etkili ve hızlı olmasını sağladı. Bartın ilimizde valimiz , milletvekilimiz ve belediye başkanımızın özveri çalışması örnek alınması gereken ‘bir afetin nasıl yönetilmesi gerektiğini’ bizlere göstermiş oldu.

Valimiz, Sinan Güner, sel felaketi ile ilgili olarak ilk ihbarların saat-03.00 sularında almaya başladığını belirterek, Bartın-Abdipaşa-Ulus karayolunda heyelanlar meydana geldiğini yolu açarak ekipler birlikte Abdipaşa’nın Yenihan köyüne ulaştıklarını,  kent genelinde gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın-Karabük yolunun Yenihan köyü mevkiinde yol çöktüğünü, o sırada yoldan geçen araçlar sele kapıldığını ve ekipler tarafından mahsur kalan vatandaşlar kurtardıklarını belirtti.

 

“Başkan Akın, ‘Tüm Araç-Gereç ve Ekipleri’ Seferber Etti”

Ulus ilçesinin Abdipaşa – Kumluca bölgesinde yaşanan şiddetli yağış sonrası sel afeti yaşanırken Bartın Belediyesi’nin teknik ekipleri, kepçe ve motopomp vb. iş makinaları ve ekipmanları ile sel hasarlarını gidermeye çalıştı. Gece geç saatlerden itibaren Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç ve daire müdürleri ile birlikte sel afetinin yaşandığı bölgelerde incelemede bulunan Başkan Cemal Akın, bölgede gerçekleşen çalışmaları da yakından takip etti

Bölgede yapılan çalışmalarda; Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi( BAHMER) olarak sel afetinin yaşandığı bölgelerde 2 kepçe, 2 arama-kurtarma aracı, 5 motopomp, 2 dalgıç pompa, 15 personel, daha sonra afet bölgelerine 60 personel görevlendirdi.

Hasar tespit incelemelerinin ardından Başkan Cemal Akın, bölgemizde yaşanan sel afetini ve yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada “Yapılan tespitler neticesinde inşallah devletimiz selin yaralarını kısa sürede saracaktır. Bartın Belediyesi olarak bizler de felaketin ilk saatlerinden itibaren tüm ekiplerimizi seferber ettiklerini Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre hareket ettiklerini her zaman devletin ve milletin yanında olduklarını, bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ilettiğini, Allah böyle felaketleri bir daha yaşatmasın” dedi.

 

“Sel Afetinin yaşandığı Bartın’ı Bakan Murat Kurum Yalnız Bırakmadı”

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Bartın’ı yalnız bırakmadı ve sel afetinden etkilenen Ulus ilçesinin Abdipaşa ile Kumlaca beldeleri ile köylerinde incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, yaşanan felaket hakkında bilgi alırken yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

 

‘El birliğiyle afetin üstesinden geleceklerini ifade eden Kurum, açıklamasında’

“Devletimiz güçlü, milletimizle birlikte devlet-millet dayanışmasıyla inşallah her afette olduğu gibi bu afetin de üstesinden geleceğini, tüm ticarethanelerin, araç gereçlerin, tarım alanlarının hasar tespitini Defterdarlığımız, Tarım İl Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzle yapı hasarları tespitlerinin yapıldığını, tespitler kapsamında bir değerlendirme yapılacağını, en geç 1 hafta içinde ödemelerin tamamı yapılacağını, devletimiz tüm imkânlarıyla; Evi yıkılanlara TOKİ başkanlığımız yapmış olduğu Bartın merkezde konutlardan isteyenlere oradan, istemeyenlere burada arazi sorunları yoksa AFAD’dan hak sahibi olabiliyorlarsa AFAD üzerinden, olamıyorlarsa da Bakanlığımız Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü üzerinden inşaatlarına inşallah başlanacağını,” belirtti.

“Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanları; Hasan Hüseyin Uzun, Yaşar Dönmez ve İsmail Can Çalışmalara Katıldı”

Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç sel afetinin meydana geldiği bölgelerde, afetin yaşandığı ilk günden beri çalışmaları yakından takip edip halkımızı bilinçlendirdi.

İlk günden beri sahada olan Tunç, afetle karşı karşıya kalan bölgeleri adım adım dolaşarak hasar tespitlerini yerinde inceledi.

 Tunç; Abdi paşa Derecik Mahallesinde selden hasar gören alanlarda Karabük Milletvekillerimiz Niyazi Güneş, Cumhur Ünal, Karabük İl Başkanımız İsmail Altunöz ve Karabük AK Parti teşkilatı mensupları ile incelemelerde bulundu. Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’da afetten etkilenen Kumluca beldesinin Zafer Köyü ile Akörensöküler köyünü ziyaret etti.

‘Zafer köyünde hemşerilerini yalnız bırakmadı’

Karabük Milletvekillerimiz Niyazi Güneş ve Cumhur Ünal, Karabük İl Başkanımız İsmail Altınöz, Karabük İl Genel Meclisi Başkanımız Ahmet Sözen, Safranbolu İlçe Başkanımız Mehmet Sarı, Karabük İl Başkan Yardımcımız Osman Uzunoğlu ve  Bartın il başkanı Turhan Kalaycı ile birlikte zafer köyünü ziyaret ederek hasar giderme çalışmalarını inceledi, hemşerilerini dinleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi,

Bartın-Karabük yolunda selden zarar gören Yenihan Köprüsü’nde onarım çalışmalarını yakından takip edip çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bartın Ulus Eldeş köyünü Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun ile birlikte  ziyaret edip  yıkılan ve hasar gören köprüleri yakından inceledi, yıkılanı yeniden yapmaya, yaraları sarmaya devam edeceklerini söyledi.

“Bartın Ulusal ve Yerel Basını Afet Bölgesinde Yaşananları Türkiye’ye Duyurdu”

11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel afetinde Bartın’ın ulusal muhbirleri ile yerel muhabirleri bölgeden canlı yayın ve haber yaparak Türkiye ve Bartın bölgesinde yaşayan halkımıza haberleri duyurdu.

Ulusal muhabirlerden TRT adına Bülent Bostancı ve DHA adına Ayan Acar ülkemizdeki ulusal kanallara canlı bağlanarak afet bölgesindeki haberleri canlı olarak tüm Türkiye anlattılar.

Yerel Basında Aba Medya, Eybey  Medya ve Bartın’la Alakalı yayıncı kuruluşlar  sosyal medyadan canlı yayın yaparak, Afet bölgesini ve Afet yönetimini anlık olarak Bartın halkının yakından görmelerini sağladılar. Yazılı yayın kuruluşu olan Bartın Star’da afet bölgelerine gidip çalışmaları görerek okuyucularına haber yaptı.

Bartın Vali’siyle, Milletvekilleriyle, Kaymakamlarıyla, Belediye Başkanlarıyla, Yerel ve Ulusal Basınıyla örnek bir afet yönetim örneği gösterdi.

 

“1998 Yılındaki Sel Afetinden Ders Çıkarıldı mı?”

Bartın 21  Mayıs 1998 tarihinde en büyük sel felaketini yaşadı. Kentin yarısından çoğu (yüzde 50’i) sular altında kalmış ve binlerce ev ve işyeri, yüzlerce araç selden zarar görmüş, altyapıyı çökmüş, 4 kişi de hayatını kaybetmişti.

1998 tarihinde yaşanan sel felaketi ilde ekonomik, sosyal ve sağlık açısından derin yaralar açmış, bu felaket il merkezi başta olmak üzere Ulus ilçesi, Abdi paşa, Kozcağız ve Kumluca beldeleri ile 42 köyde etkili olmuş (DSİ, 1998b), taşkın 37 km2 nin üzerinde bir alanı ve 2,2 milyon kişiyi etkilemişti.

 

‘1998 yılındaki afetten ders çıkarıldı; Kirazlı köprü, Kozcağız ve Kışla barajları yapıldı.’

Barajlar yapılmadan önce şehri  su basmasına neden olan Bartın Irmağı hakkında kısa bir bilgi verelim. Bartın Irmağını oluşturan iki ana çay olan Kozcağız Çayı ve Ulus çaylarıdır. İki farklı yönden gelen bu çaylar (bunlara farklı bir yönden katılan Arıt Çayı’da dahildir) Bartın şehir merkezi yakınlarında birleştikten sonra hemen kuzeyde İn kumu/Boğaz mevkiinden Karadeniz’e dökülür.

1998 yılındaki sel afetinden sonra Bartın şehir merkezini sel sularından korumak için Kirazlı köprü Barajı ile Kozcağız Barajı inşa edilip Bartın’da su baskınlarının önüne geçilmiş oldu. Kirazlı köprü Barajı 66 milyon m3, Kozcağız Barajı 46 milyon m3, Kışla Barajı 16 milyon m3 su depolama hacmi ile Bartın kent merkezine sel taşkınının ulaşmasını önledi.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.