DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bartın °C
Bartın
°C
°C
°C
°C
°C

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI İÇİNDEN GEÇEN ANTİK YOLLAR

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI İÇİNDEN GEÇEN ANTİK YOLLAR:

 

Bartın İli Ulus İlçemizde ikamet etmekteyim. 2012 yılında kurucu üyesi olduğum Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım, ismim Satı Lütfi Okcu.  İlçemiz 713 km kare yüzölçümü ile iki beldesi ve 68 köyü bulunan; Osmanlı Devleti zamanında “Ser Ulus” denilerek, yüz ölçümü ve nüfus yoğunluğu itibarı ile “Büyük Ulus” diye adlandırılan; tarihi geçmişi derin kadim bir şehirdir. Ulus Nüfus Müdürlüğü verilerine göre 120.000 kayıtlı vatandaşımız bulunmakta bunlardan 97.000 vatandaşımız İlçe dışında ikamet etmekte; merkezde ve köylerimizde ikamet eden vatandaşlarımız 23.000 olup geçimini ormancılık, hayvancılık ve tarım ile sağlamaktadırlar.

 

Küre Dağları Milli Parkı Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Küre Dağları üzerinde ve Bartın ile Kastamonu il sınırları içinde yer alan Milli Park 07.07.2000 tarihinde Milli Park ilan edilerek, koruma altına alınmıştır.37.713 hektarlık yüzölçümüne sahip Milli Parkın çevresindeki tampon bölge ise; 134.366 hektardır.

Türkiye’nin 21. Milli Parkıdır. KDMP karstik yapısı mağara ve kanyonları, şelaleleri, orman yapısı ile bir doğa harikasıdır. Eko turizm açısından da oldukça önemlidir. Farklı mimari yapısını korumuş köy evleri, yöresel yemekleri, kültürel değerleri ve renkli kıyafetleri, cana yakın insanı ile doğa turizmine katkıda bulunan Küre Dağları Milli Parkı son yıllarda geliştirilen projelerle dünyaya tanıtılmaktadır. Türkiye’de ilk kez biyolojik çeşitliliğin korunması için “Tampon Bölge” uygulamasına başlanılmıştır. Milli Park’ta 123 köy bulunmakta olup, Ulus İlçemizin sınırları içinde ise, 26 köyümüz yer almaktadır.

 

Genetik, tür, habitat çeşitliliği, nadir ve nesli tehlike altındaki türlerin varlığı; ekosistemin yaşlılığı ve olgunluğu, dış etkenlere duyarlılığı gibi etkenler bir alanın doğa koruma açısından önemini ortaya koyuyor. Dünyada endemizm düzeyi yüksek ve aynı zamanda hızla habitat kaybına uğrayan alanlar doğa korumacılar tarafından “Sıcak Nokta” olarak adlandırılıyor. Avrupa ormanlarının acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktasından dokuzu Türkiye’de yer alıyor. National Geographic Türkiye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve WWF–Türkiye’nin iş birliğiyle, Şubat 2005’ten başlayarak doğa koruma çalışmalarında emsalsiz alanlar olan 9 sıcak noktayı sunmaktadır.

 

Küre Dağları Milli Parkı’nın (İsfendiyar Dağları) güzellikleri, endemik bitkileri, mağaraları anlatılmakla bitmez; fakat ben sizlere Milli Parkın içinden geçen “Tarihi Yollar” ile ilgili bilgiler aktarmak istiyorum. Öncelikle tarihçilerin belirttiği üzere; Milattan önce yaşamış Paphlagonia uygarlığından bahsetmek gerekiyor.  Paflagonlar Milattan önce 301 yılında yaşamış bir kavimdir. Bu kavmin merkezini Kastamonu’lu Tarihçi Talat Mümtaz Yaman göre; yöremizdeki araştırmalarının ardından 1935 yılında yazdığı “Kastamonu Tarihi” adlı eserin 28. sayfasında “Bugün, Safranbolu’ya tabii Ulus adını taşıyan yerdeki eski eserlere bakılırsa, Paflagonya’ nın ilk merkezinin Ulus Nahiyemiz olduğuna muhakkak nazarı ile bakmak lazımdır” diyerek Küre Dağları Milli Park’ın sıcak noktasını ve Ulus İlçe sınırları içinde bulunan “Odalar Yanı, Gavur Pazarı, Uzun Çarşı ve Kale” yi işaret etmektedir. Küre Dağları Milli Parkı yoğun orman emvali içinde ve sıcak noktasında bulunan Paflagonlara ait bu kentin içinde kale, ticaret merkezi, kiliseler, su sarnıçları, yaşam alanları ve diğer antik eserler ile açığa çıkacak zamanı beklemektedir. Ulus İlçemizde bulunan “Taş Aslan Heykeller” Milli Parkın tampon bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız tarafından İlçe merkezine öküz arabaları ile çekilerek taşınmıştır. Bir tek Taş Aslan Heykeller değildir taşınarak getirilen; “Sütun Başları, Sunaklar, Gemi Halkaları, İskele Babaları” gibi Milli Parkın sıcak noktasından gelen Antik Eserler ilçe merkezinde olup “Ulus Doğal ve Kültürel Varlıklar Envanteri” adlı kitabımızda kayıt altına alınmıştır.

Bu amaçla Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği olarak Projesini tamamladığımız İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından uygulanabilirliği tam bulunarak desteklenen; 2018 yılında başlayan ve Temmuz 2019 yılında sona eren “Ulus İlçesi Tarihi Tuz Yolu Güzergâhı Tanıtım ve İhya Projemiz” kapsamında bu değerlerin ne kadar kıymetli olduğunu yakinen görme şansına kavuştuk. İlçemize trekking (dağ yürüyüşü) için gelen “Tur Ekibi” misafirlerimizin hayranlığı bizleri bu işe daha da dört elle sarılmamıza vesile oldu. Her gelen misafirimiz yapılacak çalışmalar hakkında bizlere bilgi aktarması doğru yolda olduğumuz inancını artırdı. Ulus İlçemizin 2 beldesinde ve 68 köyünde bulunan varlıklarımızı araştırdık ve hepsini kayıt altına almaya çalıştık. Bu amaç doğrultusunda İlçemizde bulunan tüm eserleri “Ulus Doğal Ve Kültürel Varlıklar Envanteri” adlı çalışmamızda Eylül 2021 tarihinde kitaplaştırdık. Ulus merkezde bulunan eserler kayıt altına alınarak Ulus İlçe merkezinden ayrılan önemli beş ana arter yolu belirledik.

ANTİK PAFLAGONİA YOLU: Bu yolların başlangıcı “Antik Paflagonia Yolu” dur ki, varlığı milattan önceye kadar uzanır ve bu eserler ilçe merkezinde gözle görülebilmektedir. Milli Park sıcak noktasında bulunan antik yol Türkiye’nin en önemli ören yerleri olmaya aday bir “Antik Kent”’tir. İçinde görselliği çok yüksek Turizm alanıdır. Ulus İlçe merkezinden başlayarak Aşağı Çerçi Köyü, Çerde Köyü, Odalar Yanı, Gavur Pazarı, Uzun Çarşı ve Saman Pazarı, Arıt Köyü, Darıören Köyü ve Çöme Boğazı olarak; ardından Amasra Limanına ulaşılan yol haritası olarak çıkartılabilmektedir.

Milli Park’ın sıcak noktasında Odalar Yanı’na ait bir görsel.  

 1460 Yılında ailesi ile birlikte gelerek “Şeyh Hasan Dede Vakfı”nı kuran sayısız hizmette bulunan Hasan Dede Hazretleri; (Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu – Bartın Vakıfları / Uluslu İbrahim Hamdi Efendi- Zafer Çelebi ) Ulus’ta ilk “Ahşap Cuma Camisi”ni yapmıştır. Milli Parkın içinden getirdiği Ardıç ağacı gibi kaliteli ağaçlardan tamamlayarak; çatı dikmelerinin altında yine Milli Parkın sıcak noktası olan Paflagonların merkezinden getirdiği “Sütun Başlarını” kullanmıştır. Günümüzde tüm bu eserler ilçemizde bulunan Hasan Dede Camiinde görülebilmektedir.

Milli Parkı’ın içine devam eden “Tarihi Antik Yollar”dan bazı örnekler.

Küre Dağları Milli Parkı sıcak noktasında bulunan Paflagonya’ dan getirilen “Taş Aslanlar”

TARİHİ TUZ YOLU: Tarihi Tuz Yolu Bizans döneminde kullanılmış Antik bir Kervan yoludur. Drahna Vadisi Küre Dağları Milli Parkı’nın en dar geçiş yeri olan “Küçük Küre Geçidi”nden geçerek; Gideros Koyu’nda sona eren ve bu yol boyunca birçok Tarihi kalıntıların doğal ve kültürel varlıkları gözlemlene bileceği; Bizans döneminde yöre insanımızın Karadeniz’e ulaşma yoludur. İnsan yaşamı için önem arz eden “Tuz” bu yol ile çok büyük zorluklar aşılarak taşınmıştır. “Gideros Koyu” na ulaşılması ve tahıl ürünlerinin Gideros koyuna (Ukrayna’da halen günümüzde faal olan “Tuz Ocakları”nın ve Sivastopol limanından yola çıkarak Yelkenli Gemiler ile Gideros Koyuna) getirilen; ticaret erbapları ile Drahna’dan yöre insanının getirdiği meyvelar, canlı hayvanlar, tahıl ürünleri ve orman emvali becayiş yapılarak el değiştirmiştir. Drahna Vadisinde yaşayan 6 köy, 16 mahallede ki insanların ihtiyaç fazlası olan ve Gideros Koyundan getirdikleri Tuzları, Safranbolu, Eflani, Ulus yol hattı boyunca göndermişlerdir. Katırlar ve sırtlarında Gideros Koyundan aldıkları bu Tuz Bloklarını Drahna Vadisine kadar kayayı aşarak getirmenin zorluğunu çocukları ve o günleri yaşayan insanların torunları hala yol güzergâhında çekilen bu sıkıntıları anlatmaktadır.

     Küre Dağları Milli Parkı’nın sıcak noktasından geçen Antik Yol, sola ayrılarak Armutlu Çayırı (Güren Yaylası)na sol taraftan devam ederek Antik bir Liman olan Gideros Koyun’ da son bulan “Tuz Yolu” (Küçük Küre Geçidi) na giden patika yol fotoğrafta görülmektedir.

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU MARKA TESCİL BELGESİ İLE “ULUSDER TARİHİ TUZ YOLU GÜZERGÂHI” İBARESİ İLE MARKAMIZ TESCİL EDİLDİ:

Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği olarak projelendirdiğimiz ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 2018 yılında başlayan ve 2019 yılında sona eren “Ulus İlçesi Tarihi Tuz Yolu Güzergâhı Tanıtım ve İhya Projemiz” kapsamında projemizin devamlılığının sağlanması için böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu gördük ve Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Yönetim Kurulu olarak araştırmalarımızı gerçekleştirdik ve bu projemiz ile ilgili olarak “ULUS DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLAR ENVANTERİ” adlı kitap çalışmamızı Eylül 2021 tarihinde yayınladık.  Aynı projemizin devamı olan ve Yönetim Kurulumuzun 22 Mart 2021 tarih ve 2021/03 sayılı kararı ile Türk Patent Kurumuna başvuru yapılmasına karar verilmiştir. Bu yetki ile Yönetim Kurulu Başkanı Satı Lütfi Okcu imzası ile 07 Nisan 2021 tarihinde Vekâletname hazırlanarak Asist Patent Şirketi Vekil tayin edilmiştir. 12 Nisan 2021 tarihinde “ULUSDER TARİHİ TUZ YOLU GÜZERGÂHI” ibareli başvuru dosyamız Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığına gönderilmiş ve resmi başvurumuz 2021 / 058886 Başvuru numarası ile kayıtlara girilmiştir.

Belgemiz 25 Kasım 2021 tarihinde gerekli iş ve işlemler tamamlanmış ve 03 Eylül 2021 tarihinde onaylanmış ve 6 Eylül 2021 Cumartesi günü T.C. Türk Patent ve Marka Kurumu Markalar Dairesi Başkanlığınca 10 yıllığına “MARKA TESCİL BELGESİ” tarafımıza teslim edilmiştir.

KAĞNI YOLU: Uluslu İbrahim Efendi’nin (Evliya Çelebi ve Katip Çelebi gibi önemli Osmanlı Coğrafya yazarlarından) günümüzden 290 yıl önce kendisinin de kullandığı “Kağnı Yolu” ki içinde barınan tarihi detayların ve ayrıca “Somut Olmayan Kültürel Mirasın” da detaylarının anlatıldığı ve 1729 yılında kendisi tarafından kaleme alınan “Atlas” adlı eserinde nakşedildiği önemli bir yoldur. Annesini ziyaret için Kili İskelesinden yola çıkarak İstanbul Limanı, Ereğli Limanı ve ardından Amasra Limanında inerek Gürceoluk Mağarası, Çöme Boğazı, Darıören Köyü, Arıt Köyü, Samanpazarı ve Milli Parkın içinden geçerek Ulus İlçemize gelmesinde ki tüm detayları 290 sene önce kaleme aldığı kitabında yazmıştır. Ayrıca ailesinin yaşadığı Endüz Çiftliğinden başlayarak Ulus İlçemizin sınırları içinde olan 86000 hektarlık el değmemiş orman varlığı bulunan Uluyayla’ yı da 1729 yılında ki hali ile anlatmıştır.

Uluslu İbrahim Efendi’nin annesini ziyaretinde 1729 yılında yazdığı 2. Cildinin sayfalarında yer alan ve Süleymaniye Kütüphanesinde bulunan Osmanlıca orijinal el yazısı ile merhum Yıldırım İncealamdaroğlu tarafından uygulanan “Logo” çalışması.

 

KİRAZ YOLU: Arıt Köyü’nden Küre Dağları Milli Parkı’nın içinden geçerek İlçemize gelen ve “Kiraz Yolu” diye adlandırılan; Paflagonya’nın içinden geçen “Patika” yoldur. Ulus ilçemizde bahçelerde yetişen Kirazların erken olgunlaşmasından ve bitmesinden sonra geç Kirazların Arıt’ tan getirilerek ilçemizde  “Cuma Yanı Pazarı” mız da satmak amacı ile kullanılan ve Milli Parkın içinden geçen bir patika yoldur.

Milli Park’ın içinden geçen ve yıllardır kullanılan “Kiraz Yolu” patika yolundan görüntüler görülmektedir.

SAÇ YOLU: Kurucaşile ilçemizde taş ocaklarında elde üretilen “Ekmek Saçları” nın  “Saç Yolu” diye adlandırılan Milli Parkın “Büyük Küre Geçidi” nden yoğun orman emvalinin içinden geçerek Ulus İlçemize insanların sırtlarında getirilen ekmek saçlarının satılması amacı için yüzyıllardır kullanılan bir patika yoldur.

Büyük Küre Geçidi Drahna Vadisi Aşağı Çamlı Köyü Ömeroğlu Mahallesinden itibaren sağdan yol ayrılır ve Küre Dağları Milli Parkının içine girilerek geçit’ den geçilir. Tepeye ulaşmak tahmini 1.5 saattir. Bu güzergâhtan “Armutlu Çayırına” Mustafa Köklü Tepesi geçilerek 6 saatlik bir yürüyüş ile “Armutlu Çayırı”na ulaşılır.

Küre Dağları Milli Parkı içinde bulunan bu iki geçit içinde en önemlisi “Küçük Küre Geçidi” olup hem ulaşımında ki rahatlığı ve kısa olması sebebi ile önemli oranda öne çıkmaktadır. Tarihi yapısı ile Drahna Vadisine Cide İlçemizin köyleri olan Kazanlı Köyü gibi yakın köyleri olası aradaki mesafenin kısa olması Antik Koya olan yakınlığı ile önemli bir sahadır.

 

Küre Dağları Milli Parkı; Bartın ilimizden başlayarak Kastamonu ilimize kadar Karadeniz’e paralel uzanmakta; Bartın’a ait sahada daha çok orman emvalinin yoğunluğu dikkat çekmektedir. Kastamonu sınırları içinde ise dağ yükseltileri artmakta ve kanyonlar oluşmaktadır. Cenevizliler döneminde Amasra Limanı, Ereğli Limanı, Gideros Koyu ve Sinop’a kadar Karadeniz kıyılarında asayişin olmayışı, korsanlığın, eşkıyalığın çok olması, o dönemde yaşayan Hıristiyan toplulukları Milli  Parkın eteklerinde doğuya bakan tarıma elverişli alanlara yerleşmeye sevk etmiştir. Sırtlarını yoğun ormana vermek sureti ile kendilerini güvene almış,  karşıdan gelen düşmana karşı yüksek mevkiinin verdiği avantajı kullanmak istemişlerdir. Bu bölgedeki tarihi kalıntılarda kiliselere ve Manastırlara çok sık bir şekilde rastlanmaktadır.

 

Ulus ilçemizde doğmaktan ve Küre Dağları Milli Parkına sınır olmaktan çok mutluyum. Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğümüz tarafından Bartın ilimizde ilk kez Aşağıköy’e Milli Park eteklerine 3 katlı “Ahşap Seyir Terası” yapıldı ve vatandaşlarımız tarafından çok büyük ilgi gördü. Bölge Müdürümüz ile saha araştırması yapılırken vahşi yaşamı yakından görme şansımız oldu. Bartın Milletvekilimiz incelemeye geldiğinde milli parklarda yer alan yabani hayvanlardan, “Çakal’ meraklı gözler ile bizleri izledi. Köylerimizde yaşayan köylülerimiz yıllardır adet olmak üzere Milli Parka sınır olan tarla sınırlarına meyve fidanı dikiyorlar, vahşi yaşama ait hayvanlar yedikten sonra Milli Parka geri dönmektedirler. İlçemizde tampon bölgemizde yaşayan Milli Park’a sınır köylerimizde bilinen ‘Ayı’ saldırıları olmamaktadır.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen turizm alt yapılı projemiz ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü destekleri ile köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız, gelen tur ekiplerine kaşık, oklava, ahşap kepçe ve bahçe ürünleri gibi kendilerinin ürettikleri ürünleri satmaya başladılar.  Tur ile gelen misafirlerimize köylerimizde yöresel yemek vermeye başladık.  İlçe merkezinde hazırlanan ve “Kadınlar Pazarı” olarak kurulan alanda yöresel ürünlerimizi satıyoruz. Ev Pansiyoncularımız Köylerimizde bulunan “Ahşap Köy Konaklarını” tadilat ve onarımını gerçekleştiriyorlar, önümüzde ki yıl günübirlikçi olan misafirlerimizin yanında pansiyonlarda kalacak olan misafirlerimize’ de hizmet vermeye başlayacağız. Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğümüz ile istişareli çalışarak İlçe Kaymakamlığımıza ait 1932 yılında yapılmış Ahşap Konağı Küre Dağları Milli Parkımıza tahsis edilerek, içinde çok önemli 550 eserden oluşan Türkiye’de ilk kez Milli Parkların içinde önemli yer tutan; Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği olarak çalışma başlattık ve  “Kocagöz Konağı Etnografya Müzemizi” kurulması için çaba harcadık. Doğa Koruma Ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğümüz önderliğinde “Doğa Bilim Merkezi, Orman Okulu ve Tahnit Müze”mizi Ulus İlçemizde kuruyoruz, ihaleler tamamlanarak açılışa gün saymaya başladık. Milli Park hayatımızın tamamına dokunuyor, korumacılığın ne kadar önemli olduğu Milli Park’ın kurulması ile tescillenmiş oldu. Ulus ve Köylerine Hizmet Derneğimiz bünyesinde ki rehberlerimiz Milli Parkın “Anıtsal Ağaçları”nı “Vahşi Yaşamı”nı “Doğal ve Kültürel Varlıkları”nı gelen misafirlerimize anlatmaktan çok büyük keyif alıyoruz. Eko Turizm Köyümüz olan Aşağıçerçi Köyü Doğa Derneği Başkanı büyüğümüz, Merhum Galip Arslan’ın “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” nin tamamlanması münasebeti ile düzenlenen “Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumunda” söylediği sözü ile size veda ediyorum, “Milli Park elimizde bir meşale gibi yolumuzu aydınlatıyor!”

 

Saygılarımı sunuyorum.

                                                    

                                                              KAYNAKÇA

 

  • Doç. Dr. Mahmut Ak * Zafer Çelebi – Yüzyıl Osmanlı Coğrafya Yazarı Uluslu İbrahim Hamdi Efendi- Bilinmeyen Yönleriyle Tarihsel Coğrafyamız
  • Eren Çok – Paflagonya’dan Ulus’a – Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Kültür Yayını Ulus – 2016
  • Ulus Doğal ve Kültürel Varlıklar Envanteri – Eylül 2021 Basımı – Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Kültür Çalışması – Satı Lütfi Okcu
  • Küre Dağları Milli Parkı Web Sayfası https://www.kdmp.gov.tr/
  • Küre Dağları Milli Parkı Kocagöz Konağı Etnografya Müzesi Web Sayfası http://360sanalturbartin.com/wp-content/uploads/2016/SANAL/gocagozkonagi.html
  • Küre Dağları Milli Parkı Ulukaya Şelalesi Web Sayfası http://360sanalturbartin.com/wp-content/uploads/2016/SANAL/ulukaya.html
  • Talat Mümtaz Yaman – Kastamonu Tarihi – XV inci Asrın Sonlarına Kadar – Ahmet İhsan matbaası 1935
  • Dr. Cevdet Yakupoğlu – Bartın Vakıfları 1214 * 1514 – T.C. Bartın İl Özel İdaresi Şubat 2010 Basımı
  • Bartın Kültür Varlıkları Envanteri – Bartın Valiliği – 2011- Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır
  • Kültür Kenti Bartın’ı Keşfedin – Mitolojiden Gezginlere Bartın – Kültür ve Turizm Envanteri – Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2007 Basımı 
  • Ulus Doğal ve Kültürel Varlıklar Envanteri – Eylül 2021 Basımı – Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği Kültür Çalışması – Satı Lütfi Okcu
  • Küre Dağları Milli Parkı Web Sayfası https://www.kdmp.gov.tr/
  • Küre Dağları Milli Parkı Kocagöz Konağı Etnografya Müzesi Web Sayfası http://360sanalturbartin.com/wp-content/uploads/2016/SANAL/gocagozkonagi.html
  • Küre Dağları Milli Parkı Ulukaya Şelalesi Web Sayfası http://360sanalturbartin.com/wp-content/uploads/2016/SANAL/ulukaya.html
  • Talat Mümtaz Yaman – Kastamonu Tarihi – XV inci Asrın Sonlarına Kadar – Ahmet İhsan matbaası 1935
  • Dr. Cevdet Yakupoğlu – Bartın Vakıfları 1214 * 1514 – T.C. Bartın İl Özel İdaresi Şubat 2010 Basımı
  • Bartın Kültür Varlıkları Envanteri – Bartın Valiliği – 2011- Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır
  • Kültür Kenti Bartın’ı Keşfedin – Mitolojiden Gezginlere Bartın – Kültür ve Turizm Envanteri – Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2007 Basımı
  • Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Eserler Kurumu – Es’ad Efendi 2044 Numara İle Kayıtlı 509 Sayfa – Atlas adlı eserin ll. Cildi
  • Dr. Vedat Çalışkan – Türk Coğrafya Dergisi – 18. Yüzyılda Bir Osmanlı Coğrafyacısı – Uluslu İbrahim Hamdi ( 1680 – 1762? ) Ve Atlası – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü – 14 Şubat 2018
  • Satı Özdemir ( Hava Foto) Web Sayfası : http://360sanalturbartin.com/tr/anasayfa/
  • Satı Lütfi Okcu

    Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği 

    Mezgeller Mahallesi Osmanpaşa Sokak No : 3/A  Kat : 1

    ULUS – BARTIN

    0 532 661 12 85

     

    Web Sayfalarımız :

     

    www.ulusder.org.tr

     

www.ulusdertuzyolu.com

 

https://ulustarihituzyolu.blogspot.com

 

mail :  

www.lutfiokcu74@gmail.com    

www.lutfiokcu74@hotmail.com

 

Marka Tescil Belgesi

Ulusder Tarihi Tuz Yolu Güzergâhı

Marka No : 2021 – 058886

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.